Deze maand staat volledig in het teken van persoonlijke ontwikkeling. We streven er allemaal naar om als individu te groeien, succes te ervaren en een betekenisvol leven te leiden. Toch ondervinden we onderweg obstakels die ons lijken tegen te houden op weg naar het volgende niveau.

Maar wat als we deze obstakels niet als belemmeringen zien, maar als kansen? Kansen om te groeien en dichterbij de persoon te komen die we werkelijk willen zijn. Persoonlijke ontwikkeling vraagt ons om uit onze comfortzone te stappen. Het brengt onzekerheid met zich mee, maar opent tegelijkertijd deuren naar nieuwe mogelijkheden.

 1. Kernkwadrant: Ken jezelf

Persoonlijke ontwikkeling begint bij zelfbewustzijn. Dit betekent dat inzicht is vereist in je sterke en zwakke punten, je waarden en overtuigingen. Een handig hulpmiddel om inzicht verkrijgen in je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën is ‘de kernkwadrant’.

Het model gaat als volgt:

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap die jou van nature goed afgaat. Wanneer je doorschiet in deze kwaliteit kan het een valkuil worden. Het positief tegenovergestelde van de valkuil is waar jouw uitdaging ligt oftewel wat je nog kunt ontwikkelen. Als je doorschiet in jouw uitdaging dan kan dit leiden tot een allergie. Dit is vaak een eigenschap wat bij andere mensen tot ergernis leidt. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij jouw sterke en zwakke punten. Dit draagt eraan bij dat je bewustere keuzes maakt die aansluiten bij jouw doelen. Vul hem voor jezelf in!

2. Jouw waardensysteem

Een cruciaal onderdeel bij het maken van keuzes zijn jouw persoonlijke waarden. Waarden vormen de basis van wat jij écht belangrijk vindt en fungeren als de drijvende kracht achter je gedrag, geluk en relaties met anderen. Wanneer je voor een beslissing staat in het leven, is het raadzaam om jezelf af te vragen of de keuze die je wilt maken, aansluit bij jouw waarden. Indien dit niet het geval is, dan kan het zinvol zijn om deze te heroverwegen. Door trouw te blijven aan je waarden, leef je niet alleen bewuster, maar ook authentieker en doelgerichter. Het naleven van je waarden kan wellicht betekenen dat je vaker nee zult zeggen tegen bepaalde personen of situaties. Dit kan in het begin lastig zijn, vooral als je anderen niet wilt teleurstellen. Maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je meer trouw bent aan jezelf, energie besteedt aan wat voor jou belangrijk is, grenzen op een respectvolle manier aangeeft en mensen aantrekt die jouw waarden respecteren en versterken.

Noteer een top vijf van de voor jou belangrijkste waarden en rangschik ze van meest naar minst relevant.

Voorbeeld:

  1. liefde
  2. plezier
  3. verbinding
  4. innerlijke rust
  5. ontwikkeling

 3. Stel concrete doelen: waar wil je naartoe?

Wanneer je jouw waarden kent, heb je een sterk fundament voor de keuzes die je maakt in het leven. Waarden geven richting, maar zonder duidelijke doelen blijft die richting vaag. Doelen helpen je om waarden concreet te maken en zorgen ervoor dat je actief toewerkt naar een leven dat bij jou past. Zonder doelen bestaat het risico dat we doelloos ronddwalen. Door een duidelijke koers uit te zetten, bepaal je niet alleen je bestemming, maar ook de stappen die nodig zijn om daar te komen. Het is belangrijk dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden (SMART) zijn, dat leidt tot een concreet en haalbaar actieplan.

Tevens is het verstandig om te kiezen voor haalbare stappen die binnen handbereik liggen. Vaak streven we naar het hoogst haalbare, zoals “de beste versie van jezelf worden.” Hoewel dit een mooi streven is, kan het ook leiden tot teleurstellingen. Het einddoel lijkt soms zo ver weg dat de kans op slagen kleiner wordt en motivatie afneemt.

In plaats van te focussen op de beste versie van jezelf, kun je jezelf een andere vraag stellen: wie is de volgende versie van mij? Wie ben jij over zes maanden of over een jaar? Welke obstakels heb je te overwinnen om daar te komen? En misschien nog belangrijker: welke kleine stap kun je vandaag al zetten om 1 millimeter dichter bij dat doel te komen? Door kleine, consistente stappen te nemen vergroot je de kans op succes.

Voorbeeld SMART-doel:

Specifiek: Ik wil op een respectvolle en duidelijke manier mijn grenzen aangeven op het werk, zodat mijn werk-privébalans beter wordt en ik niet overbelast raak. Dit betekent dat ik ‘nee’ zeg tegen extra taken buiten mijn werkuren en dat ik aangeef wanneer mijn workload te hoog wordt.

Meetbaar: Ik zal minimaal drie keer per week bewust mijn grenzen aangeven in gesprekken of e-mails en reflecteren op hoe dat ging.

Acceptabel: Dit doel is haalbaar, omdat het mij helpt om effectiever en gezonder te werken zonder dat mijn prestaties eronder lijden.

Relevant: Grenzen stellen draagt bij aan mijn welzijn, helpt stress te verminderen en zorgt ervoor dat ik productiever en gemotiveerder blijf.

Tijdsgebonden: Over drie maanden wil ik mij zelfverzekerd voelen in het aangeven van mijn grenzen en dit als een natuurlijke gewoonte hebben ontwikkeld.

4. Het levenswiel: waar sta je op dit moment?

Wanneer je een doel voor ogen hebt, is het minstens zo belangrijk om te weten waar je nu staat. Hoe kun je immers bepalen waar je naartoe moet als je niet weet waar je begint? Het levenswiel is een handige tool die inzicht geeft in je huidige kwaliteit van leven.

Dit hulpmiddel helpt je prioriteren welke gebieden van je leven op dit moment de meeste aandacht vereisen. Elk domein scoor je op een schaal van 0 tot 10 en hoe hoger de score, des te beter de ervaring. Door de scores in het wiel te noteren en te verbinden met een lijn, krijg je een visueel beeld van jouw balans. Stel vervolgens concrete doelen op om de lager scorende gebieden te verbeteren.

Afsluiting:

Wees tijdens jouw proces niet te streng voor jezelf. Persoonlijke ontwikkeling draait om verbetering, niet om perfectie. Elke stap die je zet draagt bij aan jouw groei. Kleine consistente acties kunnen op de lange termijn leiden tot grote veranderingen. Bovendien werken kleine overwinningen motiverend. Elke stap vooruit wordt beloond met een dosis gelukshormoon, waardoor je gemotiveerd blijft om door te gaan.

Hoe vaker je de uitdaging aangaat, hoe natuurlijker het wordt om verandering te omarmen. Onthoud dat persoonlijke ontwikkeling een levenslang proces is dat bijdraagt aan een gelukkig en succesvol leven. Begin vandaag nog met kleine stappen en vergeet niet te genieten van het proces!

Heb je na het lezen van deze blog ‘De maand van groei: jouw kans op persoonlijke ontwikkeling’ nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@rechargelab.nl of 085 – 043 72 99.

Volg ons voor meer inspiratie op Facebook en Instagram.