Je hebt elke dag met stress te maken. We kunnen het nog sterker vertellen: alles wat je lichaam, brein en geest moet verwerken, wordt in de fysiologie en biologie gezien als een ‘stressor’ omdat er iets moet gebeuren, er moet een reactie volgen. Zo moet je brein bijvoorbeeld ‘aan staan’ bij het lezen van een appje of een nieuwsbericht, moet je lijf reageren als je een koude ruimte betreedt en wordt door beweging gelukshormoon geproduceerd waar je geest van opknapt.

Maak je geen zorgen, stress hebben we nodig! De stressreactie die ontketend wordt op het moment dat een auto in volle vaart op je afrijdt, zorgt ervoor dat je sneller denkt en handelt om tijdig aan de kant te springen. Extra drukte op werk? Als die tijdelijk van aard is kan die ervoor zorgen dat je productiever bent en sneller je werk gedaan kunt hebben.

Of jij al deze stressoren ervaart als negatief (in de volksmond ‘stress’) of positief, hangt helemaal af van jou als persoon en de grenzen van jouw belastbaarheid. Wij mensen zijn rare wezens die onder constante stress of druk zelfs ander gedrag of andere kenmerken kunnen gaan vertonen. We gaan stress nooit kunnen verbannen uit ons leven, het hoort er gewoon bij. Wat we wel kunnen doen, is blijven waken voor langdurige stress en de gevolgen daarvan. Om jou te helpen goed met stressoren om te gaan, hebben wij enkele tips voor je! Hoe goed ken jij jezelf, en de veranderingen waaruit blijkt dat je met (te) veel stress te maken hebt?

  1. Probeer je eigen stress-signalen te herkennen.
    Hoe goed ken jij jezelf, en de veranderingen waaruit blijkt dat je met (te) veel stress te maken hebt? Deze stress-signalen zijn manieren waarop je vaak of vooral reageert in tijden van aanhoudende negatieve stress. Denk hierbij aan het ervaren van hoofdpijn of een pijnlijke nek, verminderde inspiratie of net een toename prikkelbaarheid of slapeloosheid. Zodra je jouw persoonlijke stress-signalen herkent, kun je jouw grenzen van belastbaarheid gaan bewaken.
  2. Ga na welke gebeurtenissen in de week energie geven en je batterij opladen, en welke gebeurtenissen energie kosten.
  3. Kun je anders omgaan met de situaties uit punt twee? Probeer het!
    Actief veranderen als iets voor hinderlijke stress blijft zorgen, meer sociale steun/contact zoeken als dat energie geeft en de balans bewaken tussen energievreters en energiegevers.
  4. Evalueer: zorgen bepaalde aanpassingen uit punt drie er ook voor dat ik minder stress-signalen ervaar? Heb je bijvoorbeeld meer energie, ben je beter gezind en heb je minder last van fysiek ongemak? Is dat niet het geval, probeer het op een andere manier of besluit om er minder aandacht aan te spenderen.

Maar bovenal: maak je niet te veel zorgen over stress! Bedenk je dat iedereen met stress te maken heeft en we in ons leven niet zonder stress kunnen. Wat wel kan, is sommige dingen die hinderlijk zijn proberen te veranderen. Soms met behulp van vrienden, familie of een professional. Probeer daarnaast je geduld te bewaren bij dingen waar je niks aan kunt veranderen; als je aan dit soort dingen minder aandacht en energie kunt besteden, hou je tijd over voor de dingen die je wel kunnen helpen. En kun je een helpende hand gebruiken, dan staan we voor je klaar!