Boost your life

Vitaliteit in balans, jouw sleutel tot succes.

Slaap

Tijdens je slaap krijgt je lijf en geest de mogelijkheid om de dag te verwerken en te herstellen. Het is voor iedereen persoonlijk hoeveel slaap je precies nodig hebt, maar de algemene richtlijn voor volwassenen is 7 tot 8 uur slaap per nacht. Echter komen slaapproblemen vaak voor. Een van de oorzaken is licht: het kijken naar de tv, berichtjes lezen op de telefoon of op sociale media scrollen. Licht is namelijk een verstoorder van je slaap- en waakritme, het zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine niet of later wordt aangemaakt. De een heeft hier misschien minder last van dan de ander, maar je normale avondbesteding kan dus zomaar de veroorzaker van je ‘slaapproblemen’ zijn.

Wat kun je beter doen? Een boek lezen, mediteren, rustgevende muziek luisteren of een bad nemen. Deze voorbereiding helpt je om meer ontspannen in slaap te vallen.

Inspanning

Beweging vermindert de kans op het ontstaan van suikerziekte, hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker en dementie. Bewegen is daarnaast een medicijn voor je brein. Het helpt bij de behandeling van depressie, burn-out, angst, paniek of stress. Inspanning geeft rust. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het is precies zoals het werkt. Het zal je verbazen hoeveel beter je slaapt als je regelmatig beweegt. Naast fysieke inspanning is het in beweging zetten van je brein net zo belangrijk. Dit doe je door middel van een mentale uitdaging: puzzelen, studeren, geheugenspelletjes of gamen. Een goede fysieke en mentale gesteldheid is van groot belang voor je vitaliteit en zorgt voor balans in je dagelijks leven.

Voeding

Voeding speelt een cruciale rol in onze vitaliteit. Het beïnvloedt niet alleen onze fysieke gezondheid, maar ook onze mentale en emotionele welzijn. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan verse groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten voorziet ons van de nodige voedingsstoffen om energie te leveren. Gezonde voeding voorziet ons lichaam van vitamines, mineralen en antioxidanten die essentieel zijn voor het behoud van een optimaal functionerend immuunsysteem.

Het is niet alleen belangrijk wat we eten, maar ook hoe we eten. Bewust eten, langzaam kauwen en genieten van elke hap helpt niet alleen bij een beter spijsvertering, maar ook bij het creëren van een dieper bewustzijn. Kortom, voeding is de bouwsteen van vitaliteit.

Ontspanning

Ontspanning wordt vaak over het hoofd gezien in onze drukke levensstijl. Het is een noodzaak voor het behoud van een gezond evenwicht tussen lichaam en geest. In een stressvolle maatschappij is ontspanning een essentieel aspect bij het verminderen van spanning en bevorderen van innerlijke rust. Wanneer we ons lichaam en geest de kans geven om te ontspannen, kunnen we herstellen van dagelijkse stressoren en onze veerkracht vergroten.

Door regelmatig tijd vrij te maken voor ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en mindfulness kun je niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je mentale en emotionele welzijn versterken. Ontspanning is hiermee een onmisbaar facet van vitaliteit.

 

Heb je de bovenstaande zaken op orde? Mooi, een belangrijke basis!

Daarnaast is het thema ‘zingeving’ ook belangrijk. Dit betekent onder andere in beeld brengen wat voor een persoonlijkheid je hebt, welke omgangsvoorkeuren je hanteert, welke waarden jij in dit leven belangrijk vindt en hoe je hier invulling aan geeft. Als jij van je kansen, krachten en valkuilen weet hebt, kun je weer betekenisvol meedoen in het leven.

Heeft jouw vitaliteit een boost nodig?