Suiker, de zoete verleiding.

Deze week is het de ‘week zonder suiker’. Een goed moment om stil te staan bij deze zoete verleiding en andere, betere opties in je voedingspatroon.

Suikers komen van nature in bepaalde producten voor, zoals fruit en zuivel. In sommige producten worden echter suikers toegevoegd om deze lekkerder te maken, denk hierbij aan de suiker die je in koffie of thee doet en de suiker die toegevoegd is aan chocolade, gebak en frisdrank. Uiteindelijk worden alle suikers op dezelfde manier verwerkt in het lichaam, suiker is tenslotte een koolhydraat, maar het wordt aangeraden om zo min mogelijk toegevoegde suikers te nuttigen en op je totale suikerconsumptie te letten. Zeker de inname van veel snel verteerbare koolhydraten zoals suikers, kun je beter proberen te voorkomen.

Wat is dan gezonder? Suiker is suiker zou je zeggen. Maar vergeet niet dat natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld fruit ook goede voedingsstoffen zoals vitaminen en vezels bevatten; deze zitten niet in chocolade of snoepjes. Fruit is goed voor de gezondheid: het eten van fruit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en vermindert het risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Daarom is fruit altijd een beter alternatief dan bijvoorbeeld snoep, chocolade of koekjes.
Een glas sinaasappelsap bestaat wellicht enkel uit natuurlijke suikers, maar levert waarschijnlijk meer suikers dan wanneer je enkel 1 of 2 sinaasappels eet. Water bevat daarentegen helemaal geen suiker! Met water zit je dus altijd goed.

Wil je af en toe toch iets ‘lekkers’ nuttigen of iets anders drinken dan water, (ook dit kan voor je welbevinden een keer goed doen, met mate), dan kun je letten op de hoeveelheid (toegevoegde) suikers in een product door het voedingsetiket te lezen. Behalve de ingrediënten, kun je op het etiket ook terugvinden hoeveel vetten, eiwitten, koolhydraten – en daarvan de hoeveelheid suiker – in een voedingsmiddel zitten. Een paar voorbeelden van producten en een ‘beter’ alternatief (op water of een stuk fruit na):

Meer toegevoegde suiker Minder toegevoegde suiker
DubbelFrisss                                 (5.5 gram / 100 ml) Lipton ice tea green                (3.5 gram / 100 ml)
Coca cola regular                         (10.6 gram / 100 ml) Coca cola zero                          (0 gram / 100 ml)
Stroopwafels                                (31 / 100 gram) Muslireep met hazelnoot       (11 / 100 gram)
Roomyoghurt perzik-maracuja (12.7 / 100 gram) Skyr vanille                                (8.7 / 100 gram)

 

Wil je ‘cold turkey’ gaan en meedoen met de week zonder suiker? Laat alle producten met toegevoegde suikers dan staan:

  • Drink geen frisdrank of alcohol, maar alleen water, koffie of thee zonder suiker. Behoefte aan iets anders dan ‘gewoon’ water? Maak een kan of fles met water en doe er schijfjes citroen, komkommer of iets anders van fruit in voor een natuurlijke smaaktwist!
  • Laat alle koekjes, snoepjes, chocola en andere verleidingen staan en neem als snack een stuk fruit, snackgroenten, groenten in stukjes gesneden of een handje ongezouten noten.
  • Kies voor natuurlijk producten, zoals normale yoghurt of kwark (dus zonder smaakje), en kook met verse ingrediënten in plaats van kant-en-klaar maaltijden.
  • Laat sausjes of smaakmakers zoals ketchup, curry en ketjap staan en gebruik zoveel mogelijk kruiden om eten op smaak te brengen.