• Leg je telefoon weg of zet het hem uit! Door je telefoon ontvang je constant prikkels: een appje hier, een telefoontje daar, een inkomende mail of melding van social media. Dit maakt de mogelijkheid om te kunnen ontspannen alleen maar lastiger. Leg hem daarom wat vaker weg (uit het zicht) met het geluid uit of zet hem zelfs geheel uit.
  • Ga dagelijks een rondje wandelen en doe dit regelmatig in de natuur. Geniet dan ook bewust van de omgeving: de kleur van de bladeren of het gehele pallet aan kleuren dat je ziet in een oogopslag, de wind die je huid streelt of de zon die heerlijk op je gezicht schijnt (wel goed insmeren met zonnefactor vooraf! 😉).
  • Doe dagelijks aan meditatie die bij jou past: mindfulness, een ademhalingsoefening of iets anders wat je fijn en leuk vind. Een kwestie van uitproberen! 5 minuten per dag kan al veel goeds voor je doen.
  • Plan je moment van ontspanning in je agenda in. Dan heb je wat meer houvast en zul je eerder rekening houden met het feit dat je van plan bent om een moment voor jezelf te nemen. Dit kan zijn een boek lezen, gaan sporten of met je handen creatief bezig zijn (schilderen, naaien, tuinieren enzovoorts).
  • Stel prioriteiten en laat sommige dingen liggen om plaats te maken voor meer rust tussendoor. Moet je echt alles vandaag doen of kunnen sommige dingen ook wachten tot morgen of zelfs volgende week? Of zijn er zelfs dingen die je uit handen kunt geven?