Deze week is het de ‘week van het werkgeluk’. Goed om eens stil te staan bij dit begrip en hoe je gelukkig op werk kunt zijn en blijven.

Werkgeluk gaat verder dan alleen plezier hebben in je werk. Ook termen als uitdaging, voldoening, leuke collega’s, betrokkenheid, trots, positieve emoties, inspiratie en dankbaarheid kun je meenemen in het bepalen van je werkgeluk. Daarnaast is het heel persoonlijk wat voor jou je werkgeluk bepaalt; dit hangt af van wat jíj belangrijk vindt. Ben je iemand die waarde hecht aan persoonlijke interactie, dan zul je minder werkgeluk ervaren wanneer je weinig contact of banden hebt met collega’s of cliënten. Thuiswerken zal in deze tijd niet persé als een zegen voelen, jij bloeit tenslotte op als je onder de mensen aan het werk bent. Ben jij net wat vaker op zoek naar minder afleiding en minder prikkels (stressoren!), dan is thuiswerken in een rustige kamer een groot voordeel.

Werkgeluk, allemaal leuk, maar hoe word ik dan gelukkig op werk? Misschien zit het al helemaal snor, maar je kunt beginnen met nadenken over de volgende dingen:

 • Waaruit haal ik het meeste plezier in werk?
 • Zit ik nu goed op mijn plek?
 • Heb ik voldoende uitdaging?
 • Heb ik een band met collega’s zoals ik dat graag zou willen?
 • Sta ik ‘s ochtends met een goed gevoel op als ik naar werk moet?
 • Heb ik plezier in het werk dat ik doe?
 • Doe ik mijn werk omdat ík dat wil?
 • Waar zou ik over 10 jaar willen staan?

Is het antwoord op het grotendeel van bovenstaande vragen ja? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met je werkgeluk, maar dat kun je zelf het beste bepalen. Zitten er een paar nee’s tussen? Dan zijn de volgende tips misschien meer op jou van toepassing.

Tips om je werkgeluk te bevorderen:

 1. Schrijf voor jezelf op wat je graag zou willen, doen of bereiken.
 2. Inventariseer wat je nodig hebt om bovenstaande te bereiken en wat je nu belemmert?
 3. Ga een gesprek met je leidinggevende of werkgever aan over mogelijkheden binnen je huidige functie of binnen de organisatie om te bereiken wat je graag wilt. Maar ook indien je hélemaal niet goed op je plek zit is het goed om dit kenbaar te maken.
 4. Ga met anderen in gesprek! Dit kan een vriend of familielid zijn, maar ook iemand binnen je netwerk. Dit opent wellicht nieuwe deuren of geeft je andere of nieuwe inzichten.