In het vorige blogartikel hebben we het gehad over klachten ten aanzien van gezondheid als gevolg van een lichamelijk defect in ons lichaam, en over klachten als gevolg van een ‘handelingsprobleem’. Een lichamelijk defect is makkelijk te verklaren: we krijgen bijvoorbeeld een ongeluk, en breken een bot in ons lichaam. De oorzaak is duidelijk, de diagnose is duidelijk, en de behandeling die volgt is ook duidelijk. We hebben rust nodig, mogelijk moet er gegipst worden, en 6 tot 8 weken later is de kwetsuur doorgaans volledig hersteld.

Een ander verhaal wordt het wanneer we wel klachten voelen, maar beeldvormende technieken deze niet kunnen verklaren. Denk aan hoofdpijnen, rugpijn, gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten en burn-outachtige klachten. In dit geval is het zinvol om verder te kijken dan alleen de lichamelijke klacht zelf. Hoe zitten we mentaal in ons vel? Zijn we gelukkig met onze sociale contacten? Hoe geven we zin aan ons leven? Kwaliteit van leven? Ofwel gezondheid als een groter geheel dan alleen een afwezigheid van lichamelijk letsel.

De aandachtige lezer ziet wellicht de verbanden; als we geestelijk lekker in ons vel zitten, kunnen we onze dagelijkse (werk)taken beter uitvoeren, hebben we meer energie om te gaan bewegen, het sociale leven op te zoeken, wat onze vitaliteit ten goede komt, waardoor we weer lekker in ons vel zitten, enzovoorts. En zo beïnvloedt de ene factor een hoop andere. En kunnen we ons gezond voelen, ook als we klachten ervaren, al dan niet tijdelijk.

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Maar daarvoor zullen we kennis en vaardigheden moeten ontwikkelen. We zullen onszelf moeten leren kennen. De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) biedt daarbij mooie inzichten, niet alleen over onszelf, maar ook mensen in onze omgeving zullen we beter gaan begrijpen. De MBTI zegt iets over onze en andermans persoonlijke voorkeurspatronen. Zijn we meer een extravert type of juist introvert? Hoe neem ik informatie op? Hoe nemen we beslissingen? Richten we ons leven spontaan in en leven we bij de dag, of gaan we liever gestructureerd te werk? Belangrijk is dat de keuzes die we maken qua werk, in ons privéleven en op sociaal vlak voor een groot deel passen bij onze voorkeurspatronen, anders wordt het leven mogelijk steeds een gevecht.

Toch kunnen we niet altijd voorkomen dat we weerstand moeten bieden aan moeilijke periodes in het leven. Een leven zonder stress is immers ondenkbaar. Moeilijkheden zullen altijd ontstaan door allerlei life-events zoals gezondheidsproblemen, conflicten op ons werk of onze sociale omgeving of als dierbaren komen te overlijden. En als we pech hebben, gebeuren meerdere van deze events tegelijk. Hoewel we de situatie die voor stress zorgt wellicht niet altijd onder controle hebben, hebben we wel de keus of we hier in meer of mindere mate onder lijden. Kiezen we ervoor te blijven piekeren of te blijven hangen in niet helpende overtuigingen, of kunnen we op tijd leren loslaten? Het ontwikkelen van een vaardigheid als om kunnen gaan met stress is dan van belang. Hoewel dat zeker geen makkelijke opgave is en veel geduld en toewijding vergt, zal het verbeteren van deze ‘geestelijke lenigheid’ het lijden een stuk kunnen verminderen.

Samen met het werken aan assertiviteit, sociale vaardigheden daar waar nodig, een gezonde leefstijl en fysiek actieve sessies te verbetering van fysieke en mentale conditie, komen we tot een brede aanpak die bijdraagt aan onze persoonlijke groei. Een persoonlijke groei die in ons in staat stelt weer in balans en met een glimlach deelnemen aan het leven. Naar tevredenheid meedoen in onze sociale omgeving, in ons werk, en onze privé-sfeer. Dat is het doel van het begeleidingstraject bij Rechargelab.

In de komende blogs zullen jullie meer lezen over hoe wij dit aanpakken.

Wil je meer weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!