Burn-out: langdurige stress waardoor je opbrandt
Je hoort het steeds vaker om je heen en wellicht ken je zelfs iemand die een ‘pauze’ heeft moeten nemen van werk vanwege een burn-out. Maar wat houdt een burn-out eigenlijk in, wat is het verschil tussen een burn-out en ‘normale’ vermoeidheid en – nog belangrijker – hoe kun je een burn-out voorkomen en herkennen? Daar vertellen wij je graag meer over!
Wat houdt een burn-out in?
De term burn-out wordt gebruikt wanneer er sprake is van een aantal symptomen (gezondheidsklachten) die al een aantal maanden spelen. Klachten zoals constant moe en uitgeput zijn en daardoor niet meer kunnen functioneren zoals voorheen, snel geprikkeld zijn en jezelf niet meer herkennen, moeite hebben met concentreren, slecht slapen, veel piekeren en het gevoel hebben problemen niet meer aan te kunnen: in dat geval spreekt men van een burn-out. Je bent letterlijk opgebrand.
Een burn-out of ‘normale’ vermoeidheid?
Werken, tijd met je gezin doorbrengen, sporten, tijd aan een hobby besteden en contact met vrienden onderhouden: we hebben het tegenwoordig allemaal druk. Daarbij komt dat door de technologie en social media steeds meer op ons afkomt gedurende een dag. Telefoontjes op elk moment van de dag, meldingen van inkomende mails en berichten blijven binnenstromen en ’s avonds laat zijn we geneigd om onze (werk)mail nog te bekijken, dat berichtje van die ene collega nog te lezen of te beantwoorden of te bekijken wat anderen zoal plaatsen op social media platforms.
Al deze prikkels wekken een stressreactie op in het lichaam. Hier kan je lichaam prima mee overweg indien er daarna de mogelijkheid is tot herstel. Je kunt je door alle drukte dus best af en toe wat vermoeid voelen. Dan is het even iets te ‘druk’ geweest en geeft je lichaam aan dat het tijd nodig heeft om weer op te laden. Een ontspannende activiteit of een goede nachtrust is dan vaak al voldoende om vervolgens weer vol energie aan de slag te kunnen.
“Geniet bewust van de kleine dingen en momenten.”
Tips om een burn-out te voorkomen.
Hoe herken je een burn-out bij een medewerker?
Verschillende signalen kunnen duiden op een (dreigende) burn-out. Signalen bij een medewerker kunnen zijn: opeens veel en vaak moe zijn, vaker een dag ziekmelden, lagere productiviteit, cynisch zijn over de werkdruk en werkactiviteiten, moeite hebben met veranderingen (op het werk) en vaker ontevreden zijn. Maar ook plotselinge veranderingen in iemands persoonlijkheid en gedrag kunnen signalen zijn van een (dreigende) burn-out: de collega die voorheen altijd zo behulpzaam is reageert ineens vooral geïrriteerd bij het vragen om hulp.