19 maart is het de Internationale ‘Dag van de Slaap’. Een belangrijk moment om stil te staan bij je nachtrust en hoe je deze kunt verbeteren.

Slaap heeft een belangrijke functie voor hoe je je voelt; door het verwerken van indrukken van je dag, ben je in staat om lichaam en geest te ‘rechargen’ waardoor je de volgende dag fris en alert kunt starten. Daarnaast helpt een goede nachtrust bij het gezond houden van je lichaam, het bestrijden van ziekten en het vitaal houden van je hersenfuncties.

Behalve voldoende uren slaap, kunnen de volgende tips bijdragen aan een goede of betere nachtrust:

  • Routine. Een ‘naar bed gaan’ routine zorgt ervoor dat je hersenen als het ware leren wanneer het tijd is om te gaan slapen. Elke avond eenzelfde routine doorlopen – zowel de volgorde van activiteiten alsmede de manier waarop je ze doet – is dus belangrijk.
  • Onderscheid activiteiten slaapkamer. Tv kijken in de slaapkamer is eigenlijk geen goed idee. Door geen duidelijk onderscheid te maken tussen activiteiten in de slaapkamer en elders, weten je hersenen niet goed waar ze aan toe zijn. Het beste beperk je je in de slaapkamer tot slapen en intimiteit, dat is al een stuk minder verwarrend voor het brein.
  • Tijd uit het zicht. Om te voorkomen dat je je bewust bent van de tijd, haal dan de klok weg of draai je wekker om zodat je de tijd niet kunt zien. De minuten of uren weg zien tikken werkt averechts indien je niet kunt slapen en zorgt eerder voor (meer) spanning of onrust.
  • Ontspan en focus. Ontspannen en je focussen op slechts één ding helpt om rustig te worden en gedachten weg te zetten en zodoende ook makkelijker in slaap te vallen. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals ademhalingsoefeningen of door in detail terug te denken aan een mooie, fijne plek. Of neem door wat je die dag allemaal gedaan hebt.
  • Beweeg voldoende. Door gedurende de dag actief te zijn, heeft je lichaam meer behoefte aan slaap en zul je dieper slapen. Voldoende bewegen – van een uur sporten tot veel stappen zetten of veel doen op een dag – draagt dus bij aan een (kwalitatieve) goede nachtrust.