Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd, omdat veel zitten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En we zitten met z’n allen veel te veel. We zijn er heel goed in en eigenlijk is onze maatschappij daar ook grotendeels op ingericht.

Het is onvermijdelijk, maar hou houd je het gezond? Probeer het zitten te onderbreken met staan, lopen of een andere vorm van bewegen. Het is belangrijk om niet langer dan twee uur aaneengesloten te zitten op zo veel mogelijk momenten proberen te bewegen. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter!

Ieder beetje minder zitten helpt al!

Hoe ongezond is veel zitten?

Bij veel zitten heb je een hoger risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Wetenschappers hebben op dit moment nog geen algemene richtlijn over hoe lang je maximaal zou moeten zitten op een dag. Maar we weten wel dat langdurig zitten ongezond is!

Voor bewegen is er wel een richtlijn. Beweeg je per week 150 minuten matig intensief, dan is het gezondheidsrisico van zitten kleiner dan mensen die dat niet doen. Let op: het risico wordt kleiner. Het compenseren door meer te bewegen gaat helaas maar gedeeltelijk op.

Beweegtips

Graag geven we je alvast wat beweegtips die je makkelijk kunt uitvoeren:

  • Zet je auto niet voor de deur maar loop altijd een paar straten naar je afspraak of werkplek;
  • Loop of fiets in plaats van de auto te nemen voor korte afstanden;
  • Maak een goede gewoonte van staand telefoneren en check je social media staand;
  • ‘Activity trackers’ zijn een uitstekend hulpmiddel om inzicht te krijgen in je dagelijkse portie beweging. Vaak kunnen deze je waarschuwen wanneer je te lang zit of dat het tijd is om te bewegen;
  • Loop naar je collega’s toe in plaats van het sturen van een e-mail;
  • Probeer zo vaak mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift;
  • Maak dagelijks een lunchwandeling met je collega’s.

Een leuke manier om 30 minuten bewegen per dag te halen, is meedoen met het Weekdoel van SamenGezond!