Je hoort het steeds vaker om je heen en wellicht ken je zelfs iemand die een ‘pauze’ heeft moeten nemen van werk vanwege een burn-out. Een burn-out is moeilijk te accepteren. Ondanks dat er steeds meer over gesproken wordt, blijft er veel onduidelijkheid over. Er zijn dan ook diverse fabels over burn-out. Als je onze social media kanalen volgt (bijvoorbeeld Instagram), dan heb je deze fabels waarschijnlijk al eens voorbij zien komen.

Als je niet weet wat een burn-out precies inhoudt, is het lastig om ervan te herstellen.

Om een beter beeld te krijgen zetten we een aantal fabels op een rij:

 • Alleen zwakke mensen lopen een burn-out op
  Iedereen kan een burn-out krijgen. Juiste de harde werkers en de doorzetters lopen een hoger risico op een burn-out.
 • Na een burn-out moet je je hele leven omgooien
  Om te herstellen van een burn-out en er definitief vanaf te komen is het vooral belangrijk dat jij jouw grenzen leert kennen en kunt aangeven. Dit betekent niet dat je jouw hele leven moet veranderen.
 • Na een weekje vakantie ben je wel van een burn-out af
  Er is meer voor nodig om te herstellen van een burn-out dan simpelweg even een weekje rust nemen.
 • Een burn-out zit tussen je oren
  Een burn-out kan zich wel mentaal uiten, maar in de eerste plaats is je lichaam uitgeput door chronische stress. Het is niet een gebrek aan wilskracht of karakter dat ervoor gezorgd heeft dat jij een burn-out opliep.
 • Burn-outs komen alleen door je werk
  Een burn-out kan allerlei oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren die ervoor zorgt dat het jou te veel wordt en je een burn-out oploopt.
 • Door veel te sporten kom ik wel van mijn burn-out klachten af
  Als je burned-out bent heeft je lichaam rust nodig om te kunnen herstellen. Door intensief te gaan sporten bezorg je je lichaam weer extra inspanning waar het ook van moet herstellen.
 • Een burn-out kun je zelf makkelijk oplossen
  Burn-outs ontstaan doorgaans doordat je je eigen grenzen niet kent of negeert.
 • Burn-outs komen alleen voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar
  Burn-outs komen echter juist het vaakst voor in de eerste jaren van iemands werkende leven.
 • Na herstel ben je niet meer hetzelfde
  Een burn-out en de behandeling daarvan geven jou de mogelijkheid om veel over jezelf te leren. Je leert je eigen grenzen kennen, en kan daardoor een minder stressvol leven leiden waardoor je op de langere termijn misschien juist beter functioneert dan voorheen.

Met deze blog willen wij je vooral prikkelen om na te denken over dit complexe onderwerp. Wil je weten wat een burn-out eigenlijk inhoudt en hoe je deze kunt voorkomen en herkennen? Lees dan dit artikel.

Voor meer informatie mag je natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen.