‘Ik mag niet opgeven’, ‘ik wil niet falen’, ‘ik moet dit afmaken’, ‘ik wil niet zwak lijken’, ‘ik heb geen rust nodig’, ‘ik heb geen tijd’.

Zo maar enkele korte uitspraken die mensen vaak gebruiken als je ze vraagt waarom ze geen pauze nemen en altijd maar zo aan het ‘rennen’ zijn. Figuurlijk dan he. Laten we in het midden houden of die manier van denken terecht is of niet. Even goede vrienden. Maar even kritisch zijn op jezelf: waarom nemen we niet gewoon vaker rust?

Een gezond hart neemt pauze, na elke slag.
Gezonde longen nemen pauze, na elke uitademing.
Je wordt moe en valt in slaap, het liefst iedere dag.
Voetballers nemen rust, na 45 minuten voetbal.
Tennissers nemen rust, na iedere paar games en na elke set.

Je snapt het wel.

Het wordt bevestigd in de biologie, de inspanningsfysiologie en eigenlijk in elke wetenschap die met het menselijk lichaam te maken heeft: Ons lichaam is continue bezig met het afwisselen tussen inspanning & ontspanning, arbeid & rust. Dit werkt niet alleen door in de spieren of ‘het lijf’, maar ook in het brein (de geest). En wie beter dan Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder kan dit toelichten?

Op 15 augustus was hij in de uitzending bij Radio 1 om toe te lichten dat nieuw wetenschappelijk onderzoek eindelijk een antwoord heeft gevonden op de vraag hoe het toch komt dat hersengebieden vermoeid kunnen raken. Want we willen maar al te graag dat we continue alert zijn, de juiste keuzes maken of de juiste dingen zeggen en doen. Nieuw onderzoek laat zien dat Glutamaat (een neurotransmitter) zich ophoopt in het brein bij langdurig intensief denkwerk. Deze ophoping leidt ertoe dat frontale netwerken in het brein minder goed hun werk gaan doen en je dus echt moe wordt en mentale vermoeidheid gaat ervaren. Die opgebouwde afvalstoffen moeten worden afgevoerd en verwerkt. Dat gebeurt tijdens slaap én tijdens mentale ontspanning (rust).

Neem meer rustmomenten…Makkelijker gezegd dan gedaan, dat rust nemen. Want door externe druk (maatschappij, vrienden, familie, werkgever, etc.) en interne druk (verwachtingen, manieren van omgaan met situaties, etc.) is ons brein maar zelden rustig. We worden als het ware aangemoedigd om continue in actie te komen en actief te zijn en dus rennen we; verder, langer, harder.

Wij gaan je niet zeggen dat je niet mag rennen (letterlijk en figuurlijk). Ben je gek..! Dus ren, ontwikkel, leer, onderzoek, verbeter!! Wil je iets bereiken en een situatie veranderen, zal je in actie moeten komen. Stop niet met inspannen, maar ben een beetje lief voor jezelf..!
Respecteer wat algemeen geldt voor ieder menselijk lijf en dus ook dat van jou: als het niet op de juiste momenten tot rust kan komen, zijn je inspanningen op termijn niks meer waard.
Dus gun je brein wat extra rust en wandel, staar naar buiten en stop met non-stop denkwerk.

Lukt het jou om je inspanningen op de juiste manier en de juiste momenten gepaard te laten gaan met ontspanning, rust en herstel, dan kom jij daar waar je wil zijn! Dan kunnen we zelfs zeggen dat we het principe van supercompensatie in de spieren kunnen vertalen naar jouw leven in het algemeen. Gezond zijn, je kunt het!

Rustmomenten

Heb je naar aanleiding van deze blog ‘Neem meer rustmomenten’ vragen, neem dan even contact met ons op. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Download dan onze werkgeversbrochure.