Psycholoog Carol Dweck benoemt het concept van de Fixed Mindset (vaste mindset) en de Growth Mindset (groei mindset), welke de basis vormen voor hoe we onze eigen capaciteiten en potentieel benaderen. Laten we eens dieper ingaan op deze twee mindset-typen en ontdekken hoe ze onsdenken en handelen beïnvloeden.

De Fixed Mindset: Dit is wie ik ben!

Mensen met een Fixed Mindset geloven dat hun intelligentie, talenten en kwaliteiten vastliggen. Ze zien deze eigenschappen als inherent en onveranderlijk. Als gevolg hiervan vermijden ze vaak
uitdagingen, zijn ze bang om te falen en zo hun veronderstelde 'vaste' intelligentie te ondermijnen. Feedback wordt als bedreigend gezien en inspanning lijkt zinloos, omdat het resultaat toch niet kan worden veranderd. De Fixed Mindset beperkt niet alleen het streven naar persoonlijke groei, maar kan ook leiden tot het vermijden van nieuwe ervaringen uit angst voor falen. Het is als leven in een comfortzone, waarin de angst voor het onbekende de overhand heeft.

De Growth Mindset: Ik kan groeien en leren!

De Growth Mindset is gebaseerd op het geloof dat intelligentie en vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door aandacht, inspanning en doorzettingsvermogen. Mensen met een Growth Mindset
omarmen uitdagingen en zien fouten als kansen om te leren. Ze begrijpen dat het leerproces soms moeilijk is, maar ze waarderen de groei die het met zich meebrengt. Met een Growth Mindset zijn
prestaties niet het enige doel; het gaat ook om het proces van leren en verbeteren. Feedback wordt verwelkomd en inspanning wordt gezien als de weg naar vooruitgang. Mensen met een Growth
Mindset staan open voor nieuwe ideeën en accepteren het feit dat ze kunnen evolueren en veranderen.

Hoe beïnvloedt de mindset ons dagelijks leven?

 • Leervermogen: Mensen met een Growth Mindset hebben meer kans om zichzelf uit te
  dagen, nieuwe vaardigheden aan te leren en te blijven groeien gedurende hun hele leven.
 • Uitdagingen: Een Fixed Mindset kan leiden tot vermijding van uitdagingen, terwijl een
  Growth Mindset mensen aanmoedigt om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe
  mogelijkheden te verkennen.
 • Doorzettingsvermogen: Bij tegenslag blijven mensen met een Growth Mindset gemotiveerd
  en veerkrachtig, terwijl degenen met een Fixed Mindset eerder ontmoedigd kunnen raken.

Welke stappen kun je ondernemen?

 • Zelfbewustzijn: Identificeer je huidige mindset. Ben je geneigd te denken dat je vaardigheden vaststaan of geloof je dat je kunt groeien en leren?
 • Positieve affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om je denken te transformeren. Herhaal bijvoorbeeld regelmatig: “Ik kan leren en groeien door inspanning en toewijding”.
 • Uitdagingen omarmen: Neem bewust uitdagingen aan en bekijk ze als kansen om te leren en te groeien.
 • Falen herdefiniëren: Zie falen als een stap op weg naar succes. Fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren en groeien.

Heb je na het lezen van dit artikel ‘De kracht van denken’ nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info@rechargelab.nl of 085 – 043 72 99.

Volg ons voor meer inspiratie op Facebook en Instagram.